Neviditeľný nepriateľ – Ako chrániť deti pred kyberšikanou?

Čo je kyberšikana?

Moderný a závažný problém kyberšikany môže mať devastujúci vplyv na psychiku detí a tínedžerov. Pod pojem kyberšikana spadajú rôzne formy šikany na internete, a to napríklad:

  • urážlivé správy
  • zverejňovanie súkromných informácií
  • vyhrážky
  • obťažovanie
  • vytváranie falošných profilov na sociálnych sieťach
  • šírenie nepravdivých informácií
  • šikanovanie prostredníctvom online hier

Je dôležité deti naučiť, ako rozpoznať znaky kyberšikany ako sú napríklad neustále negatívne správy, vyhrážky alebo zverejnenie citlivých informácií bez ich súhlasu.

Podľa výskumov sa kyberšikana zvyčajne vyskytuje u detí okolo veku 14 rokov. V tomto čase trávia viac času na mobilných telefónoch a sociálnych sieťach. Odhaduje sa, že medzi 15 – 35 % mladých ľudí sa stalo obeťami kyberšikany. 10 % až 20 % jedincov priznalo, že sami niekoho šikanovali prostredníctvom internetu. Ďalšie detaily nájdete v štúdii Krešić Ćorić a Kaštelan (2020).

Je dôležité deti naučiť, ako rozpoznať znaky kyberšikany ako sú napríklad neustále negatívne správy, vyhrážky alebo zverejnenie citlivých informácií bez ich súhlasu.

Prevenčné opatrenia proti kyberšikane

Pre bezpečnosť na internete je vždy kľúčová prevencia. Začína nastavením súkromia na sociálnych sieťach a edukáciou detí o bezpečnosti na internete. Rodičia by mali svojim deťom vysvetliť, aké nebezpečenstvá na internete číhajú a ako sa pred nimi chrániť. Je veľmi dôležité nastaviť na sociálnych sieťach prísne súkromie. Osobné informácie a fotografie by nikdy nemali byť prístupné širokému okoliu.

Nastavenia na sociálnych sieťach:

Facebook
Nastavte profil dieťaťa ako súkromný. Všetky príspevky budú viditeľné iba pre priateľov. Skontrolujte, kto môže vidieť zoznam priateľov a fotky a vyberte možnosť iba na priateľov. Vypnite možnosť vyhľadávania profilu pomocou e-mailu alebo telefónneho čísla.

Instagram
Aktivujte súkromný účet. Fotky a príspevky tak budú vidieť len schválení sledovatelia. Vypnite komentáre od neznámych ľudí a obmedzte, kto môže posielať priame správy. Ak vaše dieťa niekto šikanuje alebo inak obťažuje, využite v nastaveniach funkcie ako “Obmedziť”, “Zablokovať” alebo “Nahlásiť” užívateľa.

TikTok
Nastavte účet ako súkromný a vypnite možnosť sťahovania videí. Obmedzte, kto môže posielať priame správy a komentáre. Aktivujte filter nevhodných komentárov.

YouTube
Vypnite možnosť pridávať komentáre. Skontrolujte nastavenia súkromia na YouTube kanáli a obmedzte viditeľnosť videí len na overených predplatiteľov.

Deti musia byť poučené o tom, že nikdy nemajú zdieľať s cudzími ľuďmi na internete osobné údaje ako je adresa, telefónne číslo alebo škola, ktorú navštevujú. Rodičia by tiež mali pravidelne sledovať online aktivity svojich detí a viesť otvorený dialóg o ich skúsenostiach a zážitkoch na internete.

Ako nahlásiť kyberšikanu a aké dôkazy potrebujete

Nahlásenie kyberšikany je prvým krokom k jej zastaveniu. Obeť šikany alebo jej zákonný zástupca by mali kontaktovať kompetentné orgány ako je polícia alebo školský úrad. Zhromažďovanie dôkazov je kľúčové – odporúča sa urobiť screenshoty urážlivých správ, zverejnených súkromných informácií, vyhrážok alebo akéhokoľvek obťažovania a uchovať všetku komunikáciu.

Medzi ďalšie užitočné dôkazy patria napríklad:

  • záznamy z chatu alebo konverzácií
  • e-mailová komunikácia
  • videá alebo hlasové správy
  • fotografie alebo iné zdieľané multimediálne súbory

Pri nahlasovaní kyberšikany je dôležité poskytnúť čo najviac podrobností. Je dôležité mať presné dátumy, časy a mená zúčastnených osôb. Podľa § 360a Trestného zákona (zákon č. 300/2005 Z.z.) môže byť šikana na internete považovaná za trestný čin, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na tri roky. Okrem toho, podľa § 11 a nasl. Občianskeho zákonníka (zákon č. 40/1964 Z.z.) má každá osoba právo na ochranu osobnosti. Spadá sem aj ochrana pred neoprávneným zverejnením súkromných informácií.

Je na mieste informovať školu, ktorá môže zasiahnuť a poskytnúť podporu obeti – napríklad prostredníctvom školského psychológa a zavedením opatrení na ochranu obete pred ďalším šikanovaním.

Právne kroky, ktoré podniknúť

Po nahlásení kyberšikany je dôležité spolupracovať s právnikom a políciou. Obeť môže podať žalobu na súd alebo žiadosť o vydanie predbežného opatrenia (súdneho zákazu) na ochranu pred ďalšími útokmi. Predbežné opatrenie môže obsahovať rôzne ochranné opatrenia, napríklad zákaz kontaktovania obete, zákaz približovania sa k obeti alebo zákaz komunikácie prostredníctvom sociálnych sietí. Tieto opatrenia môžu byť veľmi účinné pri okamžitej ochrane obete pred ďalšími útokmi.

Slovenské zákony umožňujú rôzne možnosti ochrany a reparácie. Podľa § 360a Trestného zákona (zákon č. 300/2005 Z.z.) môže byť kyberšikana považovaná za trestný čin, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

Občiansky zákonník (zákon č. 40/1964 Z.z.) umožňuje podanie žaloby na náhradu škody, ktorá vznikla v dôsledku kyberšikany. Obeť môže žiadať o finančnú kompenzáciu za utrpenú ujmu, vrátane nákladov na psychologickú pomoc alebo iné liečebné výdavky.

Právne dôsledky pre páchateľov kyberšikany

Podľa slovenských zákonov môžu páchatelia kyberšikany čeliť rôznym právnym následkom. Následky závisia od závažnosti činu a dôkazov predložených obeťou. Medzi možné následky patrí:

  • Pokuta: Finančné sankcie môžu byť uložené páchateľom za menej závažné formy kyberšikany.
  • Väzenie: Podľa § 360a Trestného zákona (zákon č. 300/2005 Z.z.) môže byť páchateľ kyberšikany odsúdený na trest odňatia slobody až na tri roky. V prípade, že kyberšikana spôsobí vážnu ujmu na zdraví alebo inú závažnú škodu, môže byť trest odňatia slobody zvýšený.
  • Zápis do registra trestov: Odsúdenie za trestný čin kyberšikany bude zapísané do registra trestov, čo môže mať dlhodobé dôsledky na budúcnosť páchateľa – vrátane obmedzení pri hľadaní zamestnania alebo získavaní úverov.
  • Náhrada škody: Páchateľ môže byť súdom nariadený zaplatiť obeťi náhradu škody, ktorá vznikla v dôsledku kyberšikany. To môže zahŕňať kompenzáciu za psychickú ujmu, náklady na liečbu alebo iné výdavky spojené s obnovou obete.

Príklad: Veronika (10) opakovane posielala svojej spolužiačke Lucii urážlivé a ponižujúce správy cez sociálne siete. Lucia mala strach chodiť do školy, preto sa so svojimi problémami zdôverila rodičom. Luciini rodičia zhromaždili screenshoty správ a lekárske záznamy, ktoré následne ako dôkazy odovzdali polícii. Na základe dôkazov bola Veronika spolu s rodičmi predvolaná na výsluch. Súd nariadil Veronikiným rodičom zaplatiť Lucii finančnú kompenzáciu za náklady na psychologickú pomoc a Veronike uložil povinnosť zúčastniť sa programu na prevenciu šikany.

Dôležité je, aby právny systém poskytol obetiam adekvátnu ochranu a aby páchatelia niesli zodpovednosť za svoje činy. Prevencia a edukácia sú kľúčové nástroje v boji proti šikane na internete.

Záver

V boji proti kyberšikane a pri vytváraní bezpečného online prostredia pre deti a mladistvých sú prevencia a edukácia kľúčovými nástrojmi. Kyberšikana je vážny problém, ktorý vyžaduje okamžitú a efektívnu reakciu. Medzi základné kroky, ktoré môžu obete podniknúť na svoju ochranu patrí zhromaždenie dôkazov, nahlásenie kompetentným orgánom a podniknutie právnych krokov.

V prípad, že potrebujete odbornú pomoc, neváhajte kontaktovať našu právnickú kanceláriu. Sme tu pre vás, aby sme vám pomohli ochrániť vaše práva.

Čítať viac

Referencie

Erik V.

Veľmi pekne ďakujem za rýchlu a pre mňa veľmi užitočnú radu. Pána Dobroviča odporúčam všetkým, ktorý potrebujú v týchto ťažkých časoch poradiť, pomôcť. Ešte Vám ďakujem.

Helena Bachledová

Dakujem za odpoved, velmi ste mi pomohli. Hladala som informacie na internete, ale pre laika su pravnicke formulacie nejasne a dvojznacne. Som rada, ze som nasla Vasu ponuku na bezplatne poradenstvo. Vasa rada bola jasna a rychla.

Dana Sillova

S odpoveďou p. JUDr. Dobroviča som bola veľmi spokojná. Odpoveď bola rýchla a jasná. Keby bolo viac takýchto advokátov ktorí sú ochotní bezplatne pomáhať ľuďom. Ďakujem

Ružena Juričová

Fantasticky pristup Judr.Dobroviča.Hneď nám dal odpoveď na náš problém.Doposial som sa nestretla s takým milým pristupom.Odporúčam každému kdo potrebuje advokáta navštíviť Judr.Dobroviča.

Ján Cíger

S odpoveďou som veľmi spokojný, bola rýchla a odborne zdôvodnená. Máloktorý advokát to urobí zadarmo ako JUDr. Jozef Dobrovič. Zaslúži si veľké ďakujem. J.H.

Napíšte nám

Google reCaptcha: Neplatný kľúč stránky.

Náš tím

Advokátska kancelária JUDr. Jozefa Dobroviča sídli na Záhradníckej ulici 27 v Bratislave. Poskytujeme komplexné právne služby v hlavných odvetviach
Advokát
JUDr. Jozef Dobrovič, LL.M.
Zavolajte nám
+ 421 904 678 710
Advokátsky koncipient
Mgr. Veronika Menkeová
Zavolajte nám
+421 902 622 185